featured

Dolar yeniden tırmanışta

Berat Albayrak ekonomi yönetiminin sona ermesinden sonra 6 Kasım 2020 gününden bu yana dolar Türk lirası düşmüş, Türk lirası yüzde 18 değer kazanmıştı. Bunda, ekonomi yönetiminin değişmesi, gerçeklere dönüş ve bilinen çözüm yöntemlerinin anlaşılır bir şekilde uygulanması etken olmuştu. Öngörülebilirlik de artmıştı. Ancak son birkaç günde dolar yukarı yönlü ciddi ivmelenme kaydetti ve 7.40 seviyelerine dayandı.

NE OLDU DA DOLAR TEKRAR YÜKSELDİ?

Kuru son zamanlarda iki etken aşağı itiyordu. Biri, yabancıların içeriye soktukları 18 milyar dolar. İkincisi de doların düşmeye başlaması ve faiz gelirlerinin tatmin edici bir noktaya gelmesiyle yerlilerin döviz alımlarını kesmesi idi. Dolardaki satıcı yoğunlukla yabancı idi. Yeni yabancı alıcı girişi de olmadı. Vatandaş da dolarlarını yeterince bozmayınca kur bugünkü noktaya tekrar gelmiş oldu.

Gösterge niteliğinde olan Amerikan tahvil faizleri yüzde 1’den yüzde 1.5’e dayandı. Bu durumun en önemli dış etken olduğu unutulmamalıdır.

İçeride ise dolar kurundaki artışın önemli bir nedeni de Merkez Bankasının almış olduğu zorunlu karşılıkları artırma kararı oldu.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, yurtdışı banka mevduatları ve katılım fonları hariç 1 yıl ve 1 yıldan uzun vadeli mevduat/katılım fonları için zorunlu karşılık oranı yüzde 3 olurken, 1 yıla kadar vadeliler için yüzde 4, vadesi 6 aya kadar olanlar için yüzde 6 oldu.

1
mutlu
Mutlu
1
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolar yeniden tırmanışta
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!