featured
  1. Haberler
  2. Sağlık - Yaşam
  3. Köpek Maması Seçme Rehberi

Köpek Maması Seçme Rehberi

Köpek Maması Seçme Rehberi

 

Size koşulsuz sevgi gösteren dört ayaklı dostlarınızın daha uzun ve sağlıklı bir hayat yaşayabilmesi için köpek maması seçimi oldukça önemli bir konu. Piyasada bulunan pek çok farklı marka, köpeklerin yaşına, ırkına veya özel beslenme ihtiyaçlarına göre mamalar üretiyor. Bu mama çeşitliliği de karar verme aşamasını epey zorlaştırabiliyor. Seçenekler arasında kaybolmadan sevimli dostunuzun ihtiyaçlarına en uygun mamayı bulabilmeniz için size bir rehber hazırladık. Siz de sıraladığımız başlıkları köpeğinizin özelliklerine uyarlayarak köpek maması nasıl olmalı, hangi mamayı seçmeliyim? gibi sorulara cevap bulabilir ve doğru ürünü kolayca seçebilirsiniz.

İlk Kriter Köpeğinizin Yaşı

Tıpkı insanlar gibi köpeklerin de farklı yaş aralıklarındaki besin ihtiyaçları değişiklik gösteriyor. Bu ihtiyaçların doğru bir şekilde karşılanabilmesi ve köpeğinizin sağlıklı beslenebilmesi için de kendi yaş grubuna uygun bir ürünü seçmeniz önemli. Köpeklerin en hareketli olduğu 1 yaş altı, yavruluk dönemi olarak kabul edildiği için bu döneme özel olarak yüksek besin değerine sahip mamalar üretiliyor. 1 yaşın üzerindeki köpekler ise 7 yaşına kadar yetişkinlik dönemini yaşıyor. Yetişkinliğe geçişte köpeklerin beslenmesi için en önemli olan nokta ise mama içeriğinin dengesi. 7 yaş sonrasında yaşlılık dönemine giren köpekler özel bir yeme düzenine ihtiyaç duyuyor. Yaşla birlikte gelen birtakım hastalıklar mama değişimini de gerekli kılıyor.

Yavru Köpekler için Mama Seçimi

Köpeğinizin en hızlı gelişim gösterdiği yavruluk dönemi kalori ihtiyacının da en yüksek olduğu dönem. Yüksek protein ihtiyacının yanı sıra mamanın yağ, kalsiyum ve fosfat açısından zengin olması da son derece önemli. Yavru köpekler için her bir tanede mükemmel olarak dengelenen bu içerikler rahat yenilebilmesi için de küçük boyutlarda üretiliyor. Yavruların enerjik yaşam tarzına uyum sağlayan bu mamalar beyin, göz ve iskelet siteminin gelişimini de destekliyor. Kaç aya kadar yavru köpek maması verilir şeklindeki sorular da mama seçiminde merak edilen konulardan. Bu konu temelde köpeğinizin gelişimine bağlı olsa da 1 yaşından itibaren yetişkin mamalarına geçiş yapabilirsiniz. Köpeğinizin gelişimini ve aktivitesini takip ederek doğru mamaya karar verebilirsiniz.

Yetişkin Köpekler için Mama Seçimi

Köpeklerin en uzun süre beslendiği çeşitlerden olan yetişkin mamaları son derece zengin içeriklere sahip. Yağ ve protein dengesini sağlayan bu ürünler besleyici vitamin ve mineralleri de içerisinde bulunduruyor. Köpeğinizin enerji ihtiyacını karşılamak, deri sağlığını korumak ve parlak tüylere sahip olmasını sağlamak için siz de köpeğinizin yaşına uygun olan mamaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca yavruluk dönemi sonrası bağışıklığını korumak ve sindirim sistemini düzenlemek için de yaşına uygun mamanın seçilmesi çok önemli. Siz de hangi köpek mamasını kullanmalıyım diye düşünüyorsanız 1 ve 7 yaş arasındaki köpeğiniz için yetişkin mamalarını rahatlıkla tercih edebilirsiniz.

Yaşlı Köpekler için Mama Seçimi

Köpeklerde yaşlılıkla beraber pek çok sağlık sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu dönemde köpeğinizin değişen vücut dengesine uygun içeriklere sahip mamaları tercih ederek geçirdiği zamanları çok daha rahat ve konforlu bir hale getirebilirsiniz. Yaşlı köpeklerde karşılaşılan sorunlardan bazıları şu şekilde:

  • İlk belirtiler tıpkı insanlarda olduğu gibi deri sarkmaları
  • Göz sağlığının bozulması
  • Ağız kokusu
  • Tüy dökülmeleri ve cilt problemleri
  • İlerleyen süreçlerde ise hareketsizliğe bağlı olarak kas kütlesi kayıpları
  • Sık idrara çıkma veya idrar kaçırma gibi böbrek problemlerine bağlı sorunlar
  • Kafa karışıklığı ve kızgınlık gibi değişen davranışlar

Köpeğiniz yaşlılık evresine girdiğinde ani bir farklılık olmadığı için bu tür değişimlerin hemen farkına varamayabilirsiniz. Dönem geçişinde ise yaşlı köpek maması ne zaman verilir diye merak edebilirsiniz. Genellikle 7 yaş üzeri olarak kabul eden yaşlılık döneminde bu mamaları tercih etmeye başlayabilirsiniz. Fakat köpeklerin ırklarına göre boyutları ve gelişim hızı da değişiklik gösterdiği için yaşlılık dönemine girişleri de çoğu zaman aynı yaşlara denk gelmeyebiliyor. Büyük ırkların gelişimi daha hızlı ilerlediği için genellikle 5-6 yaş arası yaşlılık belirtilerini fark edebilmek mümkün oluyor. Küçük ırklarda ise bu süre 8-9 yaşa kadar yükselebiliyor.

Farklı Irklara Göre Mama Seçimi

Mamalar arasında köpeğinizin yaşına uygun olanları seçerek çeşitleri sınırlandırdıktan sonra hangi köpek mamasını almalıyım diye düşünüyorsanız, bakacağınız ikinci kriter köpeğinizin ırkı. Burada bahsettiğimiz konu tabii ki de Golden Retriever, Rottweiler veya Beagle gibi spesifik ırklar değil, daha genel anlamda bir bakış. Büyük ırklar ve küçük ırklar olarak ayrılan köpek mamalarının formülasyonları da son derece farklı. Gelişim hızları, vücut yapıları ve ihtiyaçları son derece farklı olan bu ırkların kullandığı mama içerikleri de birbirinden farklı. Küçük köpeklerin ağız yapıları da daha dar olduğu için bu ırklar için üretilen mamalar, rahat yenilebilmesi açısından küçük parçalara ayrılıyor. Büyük köpekler ise hızlı büyüdükleri için bu süreçte gelişimini destekleyecek mamalara ihtiyaç duyuyor. İyi beslenemeyen köpeklerde eklem problemleri veya obezite gibi sorunlar ortaya çıkabiliyor.

Köpeklerin Değişen Besin İhtiyaçlarına Uygun Mamalar

Çeşitler arasından seçim yaparken merak edilen bir diğer konu ise köpek maması içeriği nasıl olmalı? Tek bir tür köpek olmadığı gibi köpeğinize uygun içeriklere sahip mamalar da oldukça çeşitli. Fakat bu ihtiyaçları ikiye ayırabiliriz. İlki her köpeğin ihtiyaçları arasında yer alabilen konular, ikincisi ise özel ilgi isteyen rahatsızlık durumları. İlk kategoriye giren mamaları inceleyecek olursak:

  • Kilo kontrolü sağlamaya yardımcı mamalar
  • Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı mamalar
  • Diş bakımına ve ağız sağlığını korumaya yardımcı olan mamalar
  • Sağlıklı deri ve parlak tüyler için mamalar

Bu tür mama çeşitleri köpeğinizin genel ihtiyaçlarına yönelik olarak kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra farklı hastalıklar sebebiyle köpekler özel bir yeme düzenine ihtiyaç duyabiliyor. Özel sağlık koşulları için üretilen mamaların veteriner tavsiyesiyle kullanılması önemli. Bu mamalar sindirim, karaciğer ve böbrek rahatsızlıkları gibi farklı sorunlara göre çeşitleniyor. Siz de bu gibi sorunlarla baş ederken köpeğinizin ihtiyaç duyduğu duygusal desteğin yanında uygun beslenme koşullarını sağlayarak gelişimini destekleyebilirsiniz.

Hangi Mama Formu Daha İyi?

Köpek maması seçiminde akılları kurcalayan konuların başında yaş ve kuru mama tercihi geliyor. Burada hangi mamayı seçmeliyim sorusundan çok köpekler hangi mamayı sever sorusu önem kazanıyor. Kuru mama ve yaş mama form olarak farklılık gösterse de besleyicilik bakımından ikisi de son derece yeterli. Fakat köpeğiniz mama konusunda seçiciyse ve bir türlü aldığınız kuru mamaları beğenmiyorsa yaş mama çeşitlerini kullanmayı deneyebilirsiniz. Bazı köpekler kuru mamayı bayılarak yerken bazı köpekler de yaş mamadan yana olabiliyor. Bu durumlarda köpeğinizin zevkine uygun ürünü seçerek mama sorununu ortadan kaldırabilirsiniz. Kuru mamalar, fazla miktarda ürünü saklama konusunda kolaylık sağladığı için oldukça seviliyor. Yumuşaklık veya kıtırlık seviyesi markadan markaya değişebilen farklı kuru mama çeşitleri de köpeklerin seçiciliği konusunda etkili olabiliyor. Yaş mamalar ise çok daha sulu olduğu için özellikle su tüketimi az olan köpeklerde avantaj sağlıyor. Bu mamaların içinde yer alan eziz et parçaları ise mama tüketimini kolaylaştırma konusunda oldukça etkili.

Mamaların Birbiriyle Karıştırılması

Köpekler kuru mama yemediğinde ilk başvurulan yöntemlerden biri yaş mamayla karıştırmak. Herhangi bir hastalık veya özel beslenme düzenine dair kullanılan mamaların köpeğe kabul ettirilebilmesi için de kimi zaman bu tür yollara başvurulabiliyor. Bu tür sağlık durumları dışında mamaların karıştırılması bazı sorunlara yol açabiliyor. Mamalar, köpeğinizin günlük ihtiyaçları düşünülerek formüle edildiği için farklı ürünleri bir arada kullanmak bu dengeyi bozabilir. Ayrıca mama içeriğinde yer alan bazı besinlerin daha yüksek miktarlarda olması kilo artışına da sebep olabilir. Siz de özel sağlık durumlarında bu tür içerik farklılıklarına dikkat ederek ürün seçebilirsiniz. Bunun dışındaki genel kullanımlar içinse köpeğinizin sağlığını korumak adına farklı mamaları karıştırmaktan kaçınmanızda fayda var.

Köpek maması nasıl seçilir sorusuna verilebilecek alternatif cevapları sizin için yazımızda derledik. Gördüğünüz gibi bu konuda tek bir doğru cevaptan bahsedebilmek pek de mümkün değil. Köpeğiniz için doğru olan mamayı seçmek istiyorsanız bunu, sevimli dostunuzun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak yapabilirsiniz. Bu konuda köpeğinizin yaşından kilosuna, zevklerinden ırkına kadar dikkat edebileceğiniz pek çok farklı unsur bulunuyor. Siz de köpeğinizi en iyi şekilde gözlemleyerek doğru mamayı bulabilirsiniz. Fakat bu gözlem yalnızca belirli dönemlerde değil, sürekli olarak yapılmalı. Daha önce köpeğinize iyi gelmiş olan bir mama zamanla farklı etkiler gösterebilir veya köpeğinizin ihtiyaçları farklılaşabilir. Bu gibi farklılıkları tüylerde cansızlaşma, sindirim sorunları, gaz problemi veya köpeğinizin enerji ihtiyacının değişmesi gibi durumlarla fark edebilirsiniz. Unutmayın, size saf bir bağ ile sevgi duyan köpeğinizi en iyi tanıyacak kişi de sizsiniz.  Kolayca fark edebileceğiniz bu gibi işaretlerle farklı bir mama seçimi yapabilir veya marka değişimine gidebilirsiniz. Ayrıca köpek maması seçiminde size rehber olacak yazımızı paylaşarak sevdikleriniz de bu konuda bilinçlenmesine yardımcı olabilirsiniz.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Köpek Maması Seçme Rehberi
Yorum Yap
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!