featured

Oto Koltuğu Seçimi Nasıl Yapılır

En önemli anne & çocuk gereçleri arasında yer alan oto koltuğu, sunduğu benzersiz konfor ve elzem güvenlik özellikleri sayesinde anne – babaların olmazsa olmazları arasında yer alıyor. Hem ebeveynler hem de bebekler için rahat ve keyifli bir yolculuk vadeden oto koltuğu markaları, üst düzey bir kullanım sunmak için adeta birbiriyle yarışıyor. Peki bu kadar çeşitliliğin arasında en güvenli ve konforlu deneyimi elde etmek için bir oto koltuğu nasıl seçilir? Anne – babaların tescilli onayını almış oto koltuğu önerileri hangileri? Oto koltuğu satın almadan önce ve aldıktan sonra nelere dikkat etmeli? Hepsi ve çok daha fazlası, oto koltuğuna dair hazırladığımız bu kapsamlı yazımızda.

Neden Oto Koltuğu Kullanmalıyım?

Her şeyden önce bilmemizde fayda vardır ki trafik kazalarında ihmal ve eksik ya da yanlış güvenlik uygulamaları yüzünden hayatını kaybeden çocukların sayısı her yıl giderek artış gösteriyor; bu da bir ebeveyn olarak önceliğinizin daima çocuğunuzun güvenliğini ve sağlığını korumak olduğu gerçeğini bir kez daha vurguluyor. Araba ile yolculuk yaparken çocuğunuzun güvenliğini sağlamanın en etkili yollarından bir tanesi de şüphesiz ki oto koltuğu seçimi ve kullanımından geçiyor. Kaza anında oluşabilecek sakatlanma ve yaralanmaları önlemek, bebeğinizi güvenli bir biçimde varmak istediğiniz lokasyona ulaştırmak ve hem kendinizi hem onu güvende tutmak için oto koltuğu bir hayli önemli. Belli bir noktada adeta hayat kurtaran bir detay haline gelen oto koltuğu bebek ve çocuk taşıyan araçlar için aynı zamanda bir yasal zorunluluk. Ülkemizde 2010 yılından itibaren geçerli olan yasa çerçevesinde emniyet kemeri bulundurulması zorunlu olan tüm araçlarda 1,35 metreden kısa ve 36 kilogramın altında olan tüm çocukların ağırlığına uygun bir oto koltuğu ile seyahat etmesi gerekiyor.

Oto Koltuğu Seçerken Nelere Dikkat Etmeli?

Oto koltuğunun ehemmiyetini kavradıktan sonra sıra, doğru oto koltuğu seçimine geliyor. Bilinçli birer anne – baba olarak çocuk oto koltuk seçiminde bulunurken elbette birincil önceliğiniz, maksimum düzeyde güvenlik sağlayan bir modelde karar kılmak oluyor. Bununla birlikte oto koltuğu seçerken nelere dikkat etmeli sorusunun yanıtı yalnızca bununla da sınırlı değil. En iyi oto koltuğu seçimini yaptığınızdan emin olmak için öncelikle oto koltuğu çeşitlerini yakından tanımak gerekiyor:

  • 0 Grubu Oto Koltuklar: Yeni doğandan 9 aylığa kadar olan yaş aralığına, yani en fazla 10 kilo olan bebeklere özel tasarlanan oto koltuğu grubudur. Kullanım esnasında oto koltuğunun arkaya dönük olması zorunluluğu bulunur.
  • İkinci Grup Oto Koltukları: 9 ay – 3 yaş dönemi için, yani 9 – 18 kilogram ağırlığında olan bebek ve küçük çocuklar için tasarlanmışlardır. Arka koltuğa Isofix yöntemi ile tutturulan bu modeller dik oturma şekline sahiptir.
  • Üçüncü Grup Oto Koltukları: 3-7 yaş, 15-25 kilogram arası çocuklar için üretilen bu oto koltuğu modelleri, aşağı yukarı ikinci grup ile aynı özelliklere sahip olmakla birlikte kemer ölçüleri ve dayanıklılık bakımından ilgili yaş grubu göz önünde bulundurularak dizayn edilir.
  • Dördüncü Grup Oto Koltukları: Ülkemizde zorunlu olmamakla birlikte 6-12 yaş grubunda olan çocuklara özel tasarlanan bu koltuklar, oto koltuğundan çok yükseltici niteliği taşımakta ve çocuğunuzun doğrudan araba kemerini kullanabilmesi için tasarlanır.

Kısa mesafede seyahat edecek olursanız dahi çocuğunuzu mutlaka oto koltuğuna oturtmanız ve tüm güvenlik talimatlarına harfiyen uymamız gerekiyor; zira oto koltuğu kullanımı hem bebeğiniz hem de sizin için hayati önem taşıyor. Maksimum güvenlik önlemi alabilmek ve hem kendiniz hem de bebeğiniz için uzun yıllar konforlu bir oto koltuğu satın alması yapmış olmak için bir yandan oto koltuğu tavsiyelerine kulak vermek, diğer yandan da oto koltuğu seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlara özen göstermek gerekiyor:

  • Avrupa Standartları’na dahil edilen sürüş güvenlik testlerinden geçmiş, onaylı ve tescilli markalara yönelin. Seçtiğiniz oto koltuğunun ECE R44 ve UNR129 regülasyonlarına uygun olduğundan emin olun.
  • Çocuğunuzun hem yaş aralığına hem de kilo aralığına ideal biçimde uyan bir modelde karar kılın.
  • Aracınızın modelini de göz önünde bulundurarak satın alacağınız oto koltuğunun kolay bir kuruluma ve kullanıma sahip olmasını sağlayın.
  • Günümüzde oto koltuklarının çoğu, Isofix yöntemi ile araçlara sabitleniyor. Aracınızın bu teknolojiyi desteklediğinden emin olun.
  • Oto koltuğunun sadece gövde bakımından değil, yan boyun ve omuz bölgeleri bakımından da yeterli düzeyde yan korumaya sahip olduğundan emin olun.
  • Eğer 360 derece dönebilen bir oto koltuğu seçimi yaptıysanız, çocuğunuzun yaşı ve kilosu buna uygun olmadığı sürece koltuğu öne bakacak şekilde oturtmayın.
  • Arabanıza yerleştireceğiniz oto koltuğunun çocuğunuza yeterli bacak mesafesi verecek büyüklükte olmasına dikkat edin.
  • Oto koltuğunuzun tercihen 5 noktalı emniyet kemeri sistemine sahip olmasını tercih edin.

İçinize sinen bir oto koltuğu modelini satın aldıktan sonra ona uygun sayısız kullanışlı aksesuarı Hopi Shop’un Oto Koltuğu Aksesuarları sayfasından temin edebilirsiniz!

Oto Koltuğu ile İlgili Sıkça Sorulan Sorular

Oto koltuğu nasıl takılır?

Her markanın oto koltuğu takma süreçleri modeline ve tasarımına göre değişmekle birlikte Isofix’li olan modeller genellikle aracın arka koltuğunda gömülü olan Isofix yuvalarına takılması ve sabitlemesi ile, oldukça kolay bir biçimde tamamlanır. Satın almış olduğunuz oto koltuğunu en güvenli biçimde sabitlemek için markanın size sunduğu kullanım talimatlarına harfiyen uymanız önerilir.

Oto koltuğunda Isofix nedir?

Oto koltuğunda Isofix, bir sabitleme yöntemi olarak bilinir. Bugün neredeyse bütün oto koltukları Isofix teknolojisi ile üretilirken aynı şekilde çoğu araba modelinde ve markasında da buna uygun Isofix yuva girişleri bulunur. Uluslararası bir oto koltuğu montaj standardı olan Isofix, emniyet kemeri kullanmadan bir oto koltuğunu arabaya takmanın en güvenli, en hızlı ve en kolay yolu olarak tercih edilir.

Çocuğumun oto koltuğunda uyuması zararlı mı?

Uzman pedagoglar, çocukların oto koltuklarında uyuma alışkanlığı edinmesinin uzun vadede zararlı olabileceğini öngördükleri için bu uygulamayı tavsiye etmiyor. Bununla birlikte A noktasından B noktasına hareket ederken çocuğunuzun aracın periyodik hareketine yenik düşerek uykuya dalması oldukça olağan bir durumdur, bu nedenle de çocuğunuz sağlıklı ve güvendeyse, kısa mesafelerde oto koltuğunda ufak bir şekerleme yapmasının bir zararı bulunmuyor.

Oto koltuklarında son kullanım tarihi var mıdır?

Net bir son kullanma tarihi olmamakla birlikte çoğu oto koltuğunun tavsiye edilen kullanım tarihi 6 ila 10 yıl arasındadır.

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Oto Koltuğu Seçimi Nasıl Yapılır
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!