featured
Businessman is counting dollars banknotes, business and financial background

Dolarizasyon bitti mi?

Merkez Bankası verilerine göre yurttaşların ve şirketlerin döviz mevduatı 2,1 milyar dolar azalarak 205.5 milyar dolara indi. Bu durum ters dolarizasyonun başladığı gibi algılansa da rakamların ayrıntılarına bakıldığında henüz bunun için erken olduğunu söyleyebiliriz.

Çünkü 2.1 milyar dolarlık azalmanın yaklaşık 1.3 milyar doları Euro ve altın hesaplarındaki hesaplamaların dolar üzeerinden yapılması kaynaklı olduğunu ortaya koymaktadır. Euro’nun dolara karşı yüzde %1 ve Dolar/TL’nin yüzde %3.1 değer kaybettiği son hafta  Euro ve altın hesaplar da aynı oranda değer kaybetti  ve kur düşmüş gibi bir izlenim yarattı.

Bankalarındaki vatandaş ve şirketler döviz mevduatı bu hafta 2,1 milyar dolar azalarak 205,5 milyar dolara indi. Katılım bankalarını da eklendiğinde döviz mevduatı 2 milyar 131 milyon dolar azalarak 232 milyar 925 milyon dolara geriledi. Bu rakam son olarak 3 Nisan 2020 haftasından sonraki en büyük azalma olarak kayıtlara geçti. Bu durum vatandaş ve şirketlerin döviz mevduatını bozup Türk Lirası’nı geçmesinin yani ters dolarizasyonun sinyali olarak algılandı. Ancak rakamlar, bunu söylemek için henüz erken olduğunu gösteriyor.

Şimdi işin aslına bakalım. Vatandaşın dolar mevduatları sadece 79 milyar dolar azalarak 68 milyar 801 milyon dolardan 68 milyar 722 milyar dolara inmiş. Öte taraftan Euro hesapları ise Euro’nun değer kaybı kadar yani  %1 düşerek 329 milyon dolar azalmış ve 31.8 milyar dolardan 31.5 milyar dolara inmiş. Altın hesaplarına baktığımızda, altının 862 milyon dolar azalarak 26,9 milyar dolardan 26.1 milyar dolara çekildiğini görüyoruz. Bu ise %3.1’lik bir azalmaya karşılık gelmektedir. Esasında  altın hesaplarında bir hareketlilik  olmadığını lakin Türk Lirası’nın dolara karşı değer kazanımı nedeniyle azalmış gibi göründüğü anlaşılıyor.

Şirketlerin hesaplarına bakıldığında dolar hesaplarının 590 milyon dolar azaldığı görülüyor. Anlaşılıyor ki gerçek çözülme  şirket hesaplarında yaşanmaktadır.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Dolarizasyon bitti mi?
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!