Mevlüt Çavuşoğlu ve Anthony Blinken, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın PKK’nın 13 Türk vatandaşını bir mağarada öldürmesine yönelik şartlı kınamasına Türkiye’nin sert tepkisi üzerine 20 Ocak’ta yeni ABD yönetiminin göreve gelmesinin ardından ilk temaslarını gerçekleştirdiler.
Diplomatik kaynaklara göre, Çavuşoğlu ve Blinken, darbe girişiminin arkasındaki grup olan FETÖ, Türkiye’nin Rus S-400 füze sistemini satın alması, Suriye ve Doğu Akdeniz’deki gerilimi ve YPG / PKK terör örgütü de dahil olmak üzere bölgesel meseleleri konuştu.
Kaynaklar, görüşmede Türkiye ile ABD’nin yeni Biden yönetimi arasında karşılıklı saygıya dayalı “açık ve samimi” bir diyalog geliştirmeyi ve önümüzdeki günlerde gündemdeki tüm konuları detaylı olarak tartışmayı kabul etti.
Telefon görüşmesi, ABD’nin 13 Türk vatandaşının öldürülmesini kınadığı ve Türkiye’nin açıkça eleştirdiği PKK tarafından vatandaşların gerçekten öldürülüp öldürülmediği haberlerinin gerçekliğine ilişkin soruları gündeme getirdiği aynı gün geldi.
Çavuşoğlu, Dışişleri Bakanlığı’nın ABD’nin Ankara Büyükelçisi David Satterfield’ı Türkiye’nin tepkisini “en güçlü şekilde” iletmek için çağırması üzerine bu açıklamadan “rahatsızlığını” dile getirdi.
ABD’nin Pazar günü yaptığı açıklamada, “Türk sivillerin terör örgütü PKK tarafından öldürüldüğüne dair haberler doğrulanırsa, bu eylemi mümkün olan en güçlü şekilde kınıyoruz.”
Bu arada, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Çavuşoğlu-Blinken görüşmesine ilişkin yayınladığı bir yazı, ABD Dışişleri Bakanı’nın “Kuzey Irak’taki Türk rehinelerin ölümleri için başsağlığı dilediğini ve PKK teröristlerinin sorumluluğunun taşıdığı görüşümüzü doğruladığını” öne sürdü.
ABD Sözcüsü Ned Price yaptığı açıklamada, “Bakan Blinken, ABD-Türkiye ikili ilişkilerinin uzun süredir devam eden önemini, terörizmle mücadeledeki ortak ilgimizi ve demokratik kurumların, kapsayıcı yönetişimin ve insan haklarına saygının önemini vurguladı” dedi.”Her iki taraf da Suriye’deki çatışmaya siyasi bir çözüm için işbirliğini ve desteği güçlendirme sözü verdi” dedi.