featured

Zengin ülkelerin aşı gaspı

ABD’de merkezli The One Campaign adlı organizasyon tarafından yayınlanan bir raporda; ABD, Avrupa Birliği ülkeleri , İngiltere, Avustralya, Kanada ve Japonya'nın şimdiye kadar 3 milyardan fazla dozu güvence altına aldığını duyuruldu. Raporda, 32 ülkenin tüm nüfusunu aşılaması için 2,06 milyar doz aşıya ihtiyaç duyduğu yani bir milyardan fazla dozu gasp ettikleri vurgusu yapıldı. Mevcut durumun aşı milliyetçiliğinin geldiği noktayı gösterdiğini ifade eden raporun devamında, zengin ülkeleri fazla dozları bağışlaması çağrısında bulunuldu.

ABD’de merkezli yoksulluk ve önlenebilir hastalıklara karşı kampanya yürüten  The One Campaign adlı organizasyon, önde gelen beş Covid-19 aşı üreticisi olan Pfizer-BioNTech, Moderna, Oxford-AstraZeneca, Johnson & Johnson ve Novavax ile yapılan sözleşmeleri inceledi. İnceleme raporunda, zengin ülkelerin aşı gaspı gün yüzüne çıktı.

ABD merkezli The One Campaign adlı organizasyon tarafından yayımlanan raporda, dünyadaki aşı dağıtımı konusundaki eşitsizlik  tekrar gözler önüne serildi. Rapora  göre zengin ülkeler, ihtiyaç duyduklarından 1 milyar doz daha fazla corona virüs aşısı tedarik edecekler. Bu durum ise, corona virüs salgınında ağır kayıplar veren yoksul ülkelerin pandemi mücadelesini önemli ölçüde zora sokuyor.Bu nedenle raporu hazırlayan araştırmacılar, ABD, İngiltere, Japonya   gibi zengin ülkelerin,  fazla dozları paylaşması gerektiği çağrısında bulundu. Yoksulluk ve önlenebilir hastalıklara karşı kampanya yürüten organizasyon, aşıların paylaşılamaması halinde, milyarlarca insanın corona virüse karşı korunamayacağını ve salgının daha da uzayacağını açıkladı.

Raporda, ”Fazladan tutulan 1 milyar dozla en az 500 milyon kişinin aşılanmasının  ve birçok yoksul ülkede salgının bitirilmesinin engellendiği görülüyor.” İfadesi dikkat çekiyor.

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Zengin ülkelerin aşı gaspı
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!