Diyetle ilgili, aslında doğru bildiğiniz bazı yanlışlar kilo vermenizi zorlaştırıp sizi çıkılmaz noktalara sürüklüyor olabilir. Bir yanlış tüm doğrularınızı götürmesin. Doğru bilgilerle sağlıklı kilolar vermeniz için birlikte tüm bu yanlışlardan kurtulalım. Kulaktan duyma sözleri unutup sağlıklı bir şekilde hedeflediğimiz kilolara ulaşalım.
Öncelikle diyete başlamadan kararlı olmamız gerekiyor. Ne olursa olsun pes etmeden diyeti uygulamaya devam etmeliyiz.
Diyetler parmak izi gibi kişiye özgüdür ve herkeste aynı etkiyi göstermeyebilir!
EFSANE 1: AZ YERSEM ÇOK KİLO VERİRİM!
GERÇEK: Bu tür uzun açlık durumlarında metabolizma hızı düşer ve sonrasında neden kilo veremiyorum soruları çokça dillendirilir. Bu yüzden asla öğünler atlanmamalıdır. Metabolizmayı hızlandırmanın bir yolu da az az ve sık sık beslenmeden geçer. Ayrıca ara öğünler bir sonraki öğünde açlığınızı kontrol etmenizi kolaylaştırır.
EFSANE 2: AKŞAM 20:00’DEN SONRA ASLA YEMEK YENMEZ!
GERÇEK: Kişinin yaşam stiliyle doğru orantılı olarak akşam yemeğinin saati değişkenlik gösterebilir. Bir diyetisyen olarak yatmadan 2-3 saat öncesine kadar yapılan bir öğünün zararlı olmadığını belirtmeliyim.
EFSANE 3: BİTKİ ÇAYI İÇERSEM ZAYIFLARIM!
GERÇEK: Tek başına hiçbir bitki çayı zayıflatmaz! Metabolizmayı hızlandırıcı etkileri olduğu için gün içerisinde diyetisyen önerisiyle belirli ölçülerde tüketilebilir.
EFSANE 4: SADECE SPOR YAPARAK VE SU İÇEREK KİLO VEREBİLİRİM!
GERÇEK: Diyet kelimesi “aç kalmak” değil, bilinenin aksine “sağlıklı beslenme” anlamı taşır. Sağlıklı yaşam için fiziksel aktivitenin ve sağlıklı beslenmenin beraber yürütülmesi gerekir. Ayrıca spor yapmak için spor salonlarına ihtiyaç yoktur. ( Bahane üretmeyelim) 1 saat tempolu yürüyüş 220-310 kalori vermenizi sağlar.
Su metabolizmayı etkileyen önemli faktörlerden biridir. Günde 2-2,5 litre su tüketmeliyiz. Suyun sıcak olmasının ya da içerisine eklenen sirke, limon gibi besinlerin katılmasının kilo vermede kanıtlanmış bir faydası yoktur.( Mide problemi yaşayan kişilerde sorun oluşturacaktır )
Ayrıca hiçbir içecek suyun yerini tutmaz.
EFSANE 5: EKMEĞİ TAMAMEN KESTİM, YEMİYORUM!
GERÇEK: Sadece kilo aldıran şeyin ekmek olduğunu düşünmek oldukça yanlış bir düşüncedir. Unutmayın her şeyin fazlası vücutta yağ olarak depolanır. Tam tahıllı besinler oldukça önemli bir lif kaynağıdır. İşlem görmemiş tahıllar antioksidanlar da içerir, bu sayede kalp hastalıklarına karşı korur, bağırsak sağlığını güçlendirir, metabolizmanızı destekler ve tokluk hissi verir.
‘Ekmeği tamamen kesmek’ düşüncesi yerine tam tahıllı besinler (tam buğday ekmeği, yulaf v.b) ve meyveler gibi kompleks karbonhidratları tercih etmemizde bir sorun olmadığını belirtmeliyim. Diyette dengeli bir şekilde karbonhidrat alınması kas kaybını önler ve yağ yakımını destekler.
EFSANE 6: SADECE PROTEİN KAYNAKLARI TÜKETEREK DAHA HIZLI ZAYIFLARIM!
GERÇEK: Yüksek protein alımı ilk 2 haftada kilo vermenizi desteklese de devamında ödem ve kemiklerden kalsiyum kaybına yol açar bu da böbrek ve karaciğerleri yorar. Boşalan karbonhidrat depoları yorgunluk ve stresi artırır.
EFSANE 7: MUCİZE DİYETLERLE VE ZAYIFLAMA İLAÇLARIYLA KISA SÜREDE ZAYIFLARIM!
GERÇEK: Kontrolsüzce satılan hiçbir diyetisyen ve ya doktor tarafından tavsiye edilmeyen sağlığı olumsuz etkileyecek ciddi yan etkileri olan ürünlerdir. Vücuttaki tüm organlara zarar verebilir. Bilinçsizce tüketilen bu ilaçlar kişide başta tansiyon ve kalp rahatsızlıkları olmak üzere ölüme kadar giden zararlar verebilirler. UNUTMAYIN DİYET EN İYİ İLAÇTIR!
Kısa sürede kilo vermek için yapılan bilinçsiz diyetlerin; vücuttan yağ kitlesinin değil kas kitlesinin kaybedilmesi, bağışıklık sisteminin zayıflaması, vücutta su kaybı nedeniyle böbrek fonksiyon bozukluklarına yol açması gibi pek çok yan etkisi vardır. Bu diyetler sağlığınızı zora soktuğu gibi genelde verilen kiloların fazlasıyla geri alınmasıyla sonuçlanır.
EFSANE 8: DİYET/LİGHT ÜRÜNLER KİLO YAPMAZ İSTEDİĞİM KADAR TÜKETEBİLİRİM!
GERÇEK: Diyet/light ürünler kalorisi azaltılmış olsa da kalori içerir. Etiketteki içerikleri okumak oldukça büyük önem taşır. Bu ürünlerin fazla tüketimi de ağırlık artışına sebep olur.
EFSANE 8:SAĞLIKLI BESİNLERİ TÜKETİRSEM KİLO ALMAM!
GERÇEK: Su dışında her şeyin bir kalorisi olduğunu unutmayalım. Her şey dozunda güzeldir. Örneğin; 1 su bardağı meyve suyu 2-3 porsiyon meyve içermektedir. Fazla miktarda meyve suyu tüketimi ağırlık artışına sebep olabilir. Taze sıkılmış meyve suyu yerine meyvenin kendisini tüketmeniz daha sağlıklı bir seçim olacaktır.
EFSANE 9: DİYETİMİ HER GÜN TARTILARAK VE KALORİ SAYARAK TAKİP EDİYORUM!
GERÇEK: Bu ifadenin bir kısmı doğrudur. Hedeflediğiniz kiloya düşene kadar kalori alımını kontrol etmeniz oldukça önemlidir. Her gün tartılmak ve ya günde birkaç kez tartılmak doğru sonuç vermeyeceği gibi diyet motivasyonunu düşürebilir.
EFSANE 10: TÜM YAĞLAR AYNIDIR, YAĞ YEMEK KİLO ALDIRIR!
GERÇEK: Diyetinizde yer verdiğiniz yağ kaynakları önemlidir. Örneğin; trans yağları zeytinyağı ve cevizle aynı kefeye koyamayız. Yağ tüketimi yağda eriyen vitaminlerin (A,D,E,K) vücutta kullanılmasını sağlar. Ancak yağ kaynağı kadar, yağın miktarı ve tüketimi de hayati önem taşır. Diyetten yağ tamamen kesildiğinde vücut yağı depolamaya başlar. Önerilen miktarlarda tüketmeniz vücudunuzun ihtiyacını karşılamakta yeterli olacaktır.
Tüm bu önerilerle diyetinizi sağlıklı şekilde doğru adımlarla yürütebilirsiniz. Sağlıklı güzel günler geçirmeniz dileğiyle…
??
Çok doğru söylüyorsunuz Ebru hanım her şeyden kararında az ve öz yemek daha doğru olur. Bilgileriniz için çok teşekkürler. ?
Ben teşekkür ediyorum
değerli bilgiler için teşekkürler :)daha fazla bilgi bekliyoruz:)