featured

ABD, Kaşıkçı cinayetinde Suudi Veliaht Prens’i sorumlu tutuyor ancak…

C.I.A.’nin bu sonucu çıkarmak için kullandığı kanıtların çoğu, Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul’daki Suudi konsolosluğunda öldürülmesi ve parçalanmasıyla ilgili Türk istihbaratı tarafından elde edilen kayıtlara dayanıyor. Rapor, cinayeti kimin gerçekleştirdiğini özetliyor, Prens Muhammed’in operasyon hakkında bildiklerini anlatıyor ve Prens Muhammed’in, Kaşıkçı’nın ölümünün sorumluluğunu taşıdığı sonucunu ortaya koyuyor.

Raporun açıklanması, Başkan Biden’ın selefinin aksine, Kaşıkçı’nın öldürülmesini bir kenara bırakmayacağının ve yönetiminin krallıkla ilişkileri tehdit edecek her türlü önlemden kaçınacak olsa da veliaht prensi izole etme girişiminde bulunmayı amaçladığının da sinyallerini verdi. ABD’li yetkililer, amaçlarının ilişkinin yıpranması değil, yeniden ayarlanması olduğunu söylediler.

Biden’in birden bu Kaşıkçı cinayeti belgelerini açıklama kararı almasının arkasında Prens Muhammed’in Trump yönetimini desteklemesi olarak görülüyor. Bu şekilde Biden, Prens Muhammed’e bir siyasi ayar verdiği sonucu ortaya çıkıyor.

Biden’in ulusal istihbarat direktörü Avril D. Haines tarafından yayınlanan raporda, “Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı yakalamak veya öldürmek için İstanbul’da bir operasyonu onayladığını değerlendiriyoruz.” ifadesi yer aldı.

Biden yönetimi ayrıca Suudi yetkililere yönelik seyahat yasağı ve krallığın eski istihbarat şefinin mal varlıklarının dondurulması ve suikastta yer alan bir paramiliter birimin üyelerine yönelik yaptırımlar da dahil olmak üzere cezalar açıkladı. Dışişleri Bakanı Antony J. Blinken de bir “Kaşıkçı Yasağı” ilan ederek, departmanının gazetecileri, aktivistleri ve muhalifleri bastıran veya zarar veren kişilere vize kısıtlamaları getirmesine izin verdi. Yetkili, denizaşırı ülkelerdeki gazetecileri veya muhalifleri tehdit etmekle suçlanan 76 Suudi’nin başlangıçta yasağa tabi olacağını söyledi.

Ancak ABD yönetimi, Orta Doğu’da önemli bir Amerikan ortağı olmaya devam eden Suudi Arabistan ile ilişkileri tamamen bozmamak için Prens Muhammed’e yaptırım uygulamaktan vazgeçti.

Biden’in Suudi hükümetiyle yaptığı çeşitli ekonomik ve silah – uçak satışı konusundaki anlaşmaların aksayacağı endişesi nedeniyle kesin kanıtlara rağmen Suudi Veliaht Prense ceza konusunda herhangi bir adım atmayacağı görünüyor

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
ABD, Kaşıkçı cinayetinde Suudi Veliaht Prens’i sorumlu tutuyor ancak…
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!