featured

İşte Corona zenginleri

Kovid-19 aşıları,normalleşmeye dönmek için insanların umutlarını artırırken üretici şirketlere de  milyarlarca dolarlık kazanç sağladı.

Bir çok ülke aşılama proğramlarında kullanılmak için milyonlarca dozluk aşı için kesesinin ağzını açtı. Kovid-19 aşısı ile anlaşmalardan en fazla karlı çıkan üreticiler arasında Türk bilim insanları Uğur Şahin ve Özlem Türeci’nin kurmuş olduğu Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech ile ilaç şirketi Pfizer yer aldı.

Kovid-19 aşısı için BioNTech ve Pfizer, Avrupa Birliği’nden (AB) 300 milyon doz, ABD’den 200 milyon doz, Kovid-19 Aşıları Küresel Erişim Programı’ndan (COVAX) 40 milyon doz olmak üzere  toplamda 780 milyon doz sipariş aldı.

BioNTech ile Pfizer, maliyetleri ve karlarını eşit olarak bölen mevcut anlaşmalara dayalı olarak 2021’de 15 milyar dolarlık satış bekliyor.Şirketlerin bu sene 2 milyar doz aşı üretebilecek kapasitede oldukları düşünülürse toplam satışın 30 milyar dolara çıkacağı öngörülüyor.

Köklü bir şirket olan Pfizer’in hisseleri son 12 ayda yüzde 1,8 artarken, BioNTech hisseleri ise yüzde 156 arttı.

Pfizer-BioNTech’in şirketlerinin ardından ABD’li Moderna yaptığı anlaşmalarla ikinci sırada yer alıyor. Şirket, AB’den 2021’de 310 milyon, 2022’de de 150 milyon olmak üzere toplamda 460 milyon doz sipariş alırken, ABD’den 300 milyon, Japonya’dan da 50 milyon doz sipariş aldı. Moderna 2021’de 18,4 milyar dolarlık satış beklendiğini,son 12 ayda hisselerinin yüzde 372 arttığını bildirildi

Çinli ilaç şirketi Sinovac tarafından geliştirilen aşı ise başta Türkiye olmak üzere bir çok ülke tarafından kullanılmaya başlandı.10 milyon doz aşı üretmeyi planlayan şirketin net şatışları bilinmezken milyarlarca dolarlık satış yapması öngörülüyor. Sinovac’ın Sinovac’ın hisseleri de son 12 ayda yüzde 21,6 değer kaybetti.

Rus Gamaleya Enstitüsünün aşısı, ABD’li Novavax ve Alman CureVac ilaç şirketlerinin ürettiği aşılar da yüz milyonlarca doz aşı siparişi alırken şirketlerin toplam satışlarına ilişkin bilgilere ulaşılamadı.

Novavax, aşı üreticileri arasında son 12 ayda yüzde 1128 artış ile hisseleri en çok değerlenen şirket oldu.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
İşte Corona zenginleri
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!