featured
  1. Haberler
  2. Sağlık - Yaşam
  3. Yerli aşıda olumlu gelişme

Yerli aşıda olumlu gelişme

Kayseri'de, Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen inaktif yerli aşının Faz-2 çalışmaları şubat ayında başladı. Faz-2 kapsamında aşının ilk dozu bugüne kadar 189 kişiye uygulandı. Aşının Faz-2 ikinci doz aşılamaları ise, dün itibarıyla başladı.Yerli aşıda, bugüne kadar ciddi bir yan etki görülmedi.

Kayseri’de, Erciyes Üniversitesi bünyesindeki Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM)  tarafından geliştirilen yerli aşının, Faz-1 çalışması 14 Aralık itibarıyla tamamlanmış ve çok ciddi bir yan etki görülmemişti.10 Şubat itibariyla Faz-2 aşamasına geçilmişti.Faz-2 kapsamında aşının ilk dozu bugüne kadar 189 kişiye uygulanmış dün de Faz-2 kapsamında yerli aşının ikinci doz aşılamalarına başlanmıştı. Yerli aşıda Faz-2 aşılamasının Nisan ayı başında bitirilmesi öngörülüyor.

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, yerli inaktif aşı geliştirme faaliyetlerinin geldiği son nokta hakkında yaptığı bilgilendirmede şöyle konuştu:

“Faz-1 aşaması güvenlik için çok önemliydi. Faz-1 aşamasına çok ciddi bir yan etki görülmedi. Faz-2’de de şu ana kadar 189 gönüllümüzün aşılamasını tamamlamış olduk. Onlarda da ciddi hiçbir yan etki görülmedi. Faz-1 aşısı güvenlik aşısından çok önemli; ama Faz-2 aşısı da çok önemli olup hiçbir yan etki görülmemesi bizi çok sevindirdi. Faz-2, etkinliği gösteren bir aşama. Faz-1’in raporlamasını Sağlık Bakanlığa sunduk. Faz-2 aşaması bittikten sonra onun da raporlamasını Sağlık Bakanlığına sunacağız.

Faz-3 aşaması tek bir merkezden yapılacak bir aşama değil. Biz Sağlık Bakanlığı ve TÜSEB’e aşımızı devrettik. Faz-3 aşaması TÜSEB koordinasyonunda yürütülecek. İnşallah Faz-3 aşamasında da üzerimize düşeni yaparız. Bu tüm Türkiye’de yapılacak bir aşama. Belki başka ülkelerde de olur.

Öncelikle araştırmacılarımıza çok teşekkür ediyorum. Gerçekten gece-gündüz çalıştılar. Büyük bir özveri ile çalışma yapılıyor. 17 tane merkezde yerli aşı için çalışma yapılıyor. Her bir merkez birbirinden değerlidir. Bazı merkezlerimiz Faz-1’e geçmek üzere. Önemli olan yerli aşımızın gelişmesi. Biz Erciyes Üniversitesi olarak elimizden geleni yapıyoruz. Her zaman dediğimiz gibi 3 tane 5 tane yerli aşımız olsun. Erciyes Üniversitesinin avantajı Kırım Kongo Kanamalı aşısında yerli aşımızı yapan tek ve ilk üniversitede oldu. Bu nedenle araştırmacılar son derece tecrübeli. Araştırmacılar, fiziki alt yapının iyi olması çok önemlidir. Araştırmacılarımızın gece gündüz çalışması bizi bu noktaya getirdi. Bizim önde gitmemizden ziyade yerli aşının üretilmesi çok önemli. Üniversitem ve araştırmacılarımızla gurur duyuyorum.”

1
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Yerli aşıda olumlu gelişme
Yorum Yap
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!