featured

Koronavirüse yakalanan yetişkinlerde de MIS-A sendromu tehlikesi

Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, koronavirüs geçirip iyileşen erişkinlerde birkaç ay sonra ortaya çıkabilecek MIS-A sendromu tehlikesine işaret etti. Bilindiği gibi, Covid-19’a yakalanıp iyileşen bazı çocuklarda MIS-C sendromu görülebileceği bilimsel olarak açıklanmıştı. Erişkinlerde de Covid-19 geçirip iyileştikten sonra yüksek ateş, tansiyon düşüklüğü, halsizlik ve ishal gibi belirtilerle MIS-A sendromunun ortaya çıkabileceği ifade ediliyor.

Aşırı inflamatuar yanıt sonucu ciddi tablolara yol açabilen MIS-C (Multisistem Inflamatuar Sendrom) sendromunun bir benzerinin (MIS-A) yetişkinlerde de görülebildiği ilk İngiltere’ de ardından ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi CDC tarafından ABD’de tanımlanmıştı.

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, nadir de olsa MIS-A vakalarına kendi hastanelerinde rastladıklarını söyledi.

Hastalığın çok yaygın olmadığı ve tedavi edilen hastaların sorunsuz iyileştiği ifade edildi.

Prof. Dr. Yavuz’un konu hakkındaki açıklaması:

“Çok nadiren de olsa Covid geçirdikten sonra erişkinlerde de ilk olarak çocuklarda tanımlanan Multisistem Inflamatuar Sendrom MIS-C benzeri tablo görülebiliyor. MIS-A olarak tanımlanan bu hastalığın şimdilik çok nadir olduğunu özellikle belirtmek isterim. Ancak Covid geçirdikten birkaç ay sonra yüksek ateş, halsizlik, tansiyon düşüklüğü gibi belirtiler görülebiliyor ve vücutta birçok yeri etkileyebiliyor. Zamanında tedavi edilmezse ağırlaşabiliyor. Bu nedenle bu sendromun da bilinmesinde fayda var. Covid’i ağır ya da hafif geçirmiş olması fark etmiyor. Genelde çok yaşlılarda da görmüyoruz. Daha genç yaş grubundaki hastalarda görüyoruz. Hafif de olsa Covid geçirdikten birkaç ay sonra çok yüksek ateş, aşırı inflamatuar yanıt dediğimiz inflamatuar parametrelerinin artmış olduğu, ishalin de eşlik edebildiği hastalar. Çünkü sindirim sistemini  etkilenebiliyor bu hastalık. Bazılarında ise kalp etkilenebiliyor.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Koronavirüse yakalanan yetişkinlerde de MIS-A sendromu tehlikesi
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!