featured

12 balık türünde mikroplastik kirlilik tespit edildi

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu Karadeniz'de mikroplastik kirliliğini çok yönlü araştırıyor.Araştırma sonucunda, kilometrekarede 1 milyonun üzerinde tespit edilen mikroplastikler sıklıkla tükettiğimiz 12 balık türünde görüldü.

Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu, Karadeniz’de, 5 milimetreden daha küçük plastik parçacıklar olarak tarif edilen mikroplastik kirliliğini çok yönlü araştırıyor.

Araştırma kapsamında, mikroplastiklerin deniz besin zincirinin işlevine etkileri değerlendiriliyor. Ekip, yüksek çözünürlüklü görüntüleme ve analiz teknikleriyle plastiklerin olası kaynaklarını belirliyor. Araştırmalar sonucunda, Karadeniz’de kilometrekarede 1 milyonun üzerinde mikroplastik tespit edildi. Mikroplastikler, aralarında hamsi, palamut, mezgit, barbun ve istavrit gibi sıklıkla tükettiğimiz 12 balık türünde görüldü.

RTEÜ Su Ürünleri Fakültesi Mikroplastik Araştırma Grubu ekip lideri Deniz Biyolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ülgen Aytan, mikroplastiklerin denizler için çok büyük tehlike olduğunu belirttiği açıklamada,

“Denize giren büyük plastikler her geçen gün parçalanıp mikroplastikleri oluştururken ayrıca bu boyutta üretilmiş ya da kullanımları sırasında aşınarak o boyuta inmiş mikroplastikler denizler için büyük tehdit. Biz yaptığımız çalışmalar ile mikroplastiklerin dağılımı ve miktarlarını, akümülasyon alanlarını, kaynaklarını ve deneysel çalışmalar ile etkilerini araştırıyoruz. Yeni tamamladığımız çalışma ile ekolojik ve ekonomik öneme sahip Karadeniz’de 7 balık türünde, Marmara’da 12 balık türünü inceledik. İçlerinde palamut, mezgit, barbun, istavrit, zargana gibi balık türlerinin de yer aldığı incelenen tüm balık türlerinde değişen oranlarda mikroplastik tüketimi tespit ettik. TÜBİTAK projesi ile Karadeniz’de hamsi gibi balıkların besinini oluşturan zooplanktonda da marmara’ da tüketimi tespit ettik” diye konuştu.

Doç. Dr. Ülgen Aytan, pandemi döneminin kirliliği artırdığına dikkat çekerek,

” Acilen denizlere giren plastiğin miktarını azaltmak gerekli önlemleri almak zorundayız. Pandemi ile birlikte plastik kirliliği yeni bir boyut kazandı. Mevcut yükün üzerine yenisi eklendi. Maske, eldiven gibi kişisel korunma ürünleri, internet alışverişi ile beraber artan alışveriş/kargo poşetleri, marketlerde kullanmak zorunda olduğumuz eldivenler, evlerekaradeniz’de yemek siparişleri ile artan ekstra plastik yükü şu an plastik kirliliğinin katlanarak artmasına neden olmakta. Mevcut yükün üzerine yenisi eklendi. Bilmeliyiz ki kullandığımız her 10 plastikten 1’i mutlaka denizlerde sonlanmakta.” dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
12 balık türünde mikroplastik kirlilik tespit edildi
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!