Kafe ve restoranlara destek

Kafe ve restoranlara destek ödemesi içeren tebliğ yayınlandı

Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan yiyecek ve içecek hizmeti faaliyetlerinde bulunan işletmelere koronavirüs salgını nedeniyle verilecek “Ciro Kaybı Desteği Programı ve Uygulama Esasları Hakkında Tebliğ”, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.Bu tebliğ ile salgınından etkilenen yiyecek ve içecek hizmeti faaliyet alanlarındaki işletmelere sağlanacak ciro kaybı desteğine ilişkin esaslar belirlendi.

CİRO KAYBI DESTEĞİNENDEN KİMLER FAYDALANABİLECEK?

Buna göre, söz konusu destek programından, 2019 yılından önce ya da 2019 yılında başladığı işine devam eden ve 27 Ocak 2021 itibarıyla faal mükellefiyeti bulunan, 2019 yılındaki cirosu 3 milyon lira ve altında olup buna oranla 2020 yılındaki cirosu yüzde 50 ve üzerinde azalan yiyecek ve içecek alanında faaliyet gösteren katma değer vergisi mükellefiyeti olan işletmeler faydalanabilecek. İşletmeler, söz konusu destekten  esas faaliyet alanı üzerinden yalnız bir kez faydalanabilecek.

CİRO KAYBI DESTEĞİ MİKTARI NE KADAR OLACAK?

Ciro kaybı desteği tebliği, tek seferde ödenmek üzere 2 bin liradan az ve 40 bin liradan fazla olmamak üzere işletmelerin 2020 takvim yılındaki cirolarının 2019 takvim yılındaki cirolarına göre azalan tutarının yüzde 3’ü olacak.

22 Aralık 2020 tarihli ve 3323 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar ile Gerçek Kişi Tacirlere Koronavirüs Salgını Nedeniyle Verilecek Destekler Hakkında Cumhurbaşkanı Kararı’nın 3’üncü maddesinin ikinci ve üçüncü fıkraları kapsamında verilen hibe desteğini birlikte hak eden işletmelerin, karar kapsamındaki 3 bin liralık tutar, bu tebliğ kapsamında sağlanacak olan ciro kaybı desteğinden mahsup edilecek ve varsa kalan meblağ bu işletmelere ciro kaybı desteği olarak verilecek.

Ciro kaybı desteği kapsamında 27 Ocak 2021 itibarıyla 2019 ve 2020 takvim yıllarındaki vergilendirme dönemlerine ilişkin verilen KDV beyannameleri esas alınacak. Söz konusu tarihten sonra 2019 ve 2020 yıllarındaki dönemlere ilişkin verilen beyannameler ciro hesaplamasında dikkate alınmayacak.

CİRO KAYBI DESTEĞİNE NASIL BAŞVURULACAK?

Destek programı başvuru süresi, Ticaret Bakanlığının internet sitesi üzerinden duyurulacak.Ciro kaybı desteğinden faydalanma hakkına sahip olan işletmeler e-Devlet üzerinden başvuruda bulunacak. Başvuru, işletmeyi temsile yetkili kişilerce yapılmak zorunda ve başvuru ile taahhütname eki elektronik ortamda onaylanacak.Ciro kaybı desteğinden faydalanma hakkına sahip işletmelerce yapılabilecek itirazlar, başvuru tarihinden itibaren 10 gün içinde İç Ticaret Genel Müdürlüğüne yapılacak. İtirazların değerlendirilmesinde vergi dairesi kayıtları esas sayılacak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
Kafe ve restoranlara destek ödemesi içeren tebliğ yayınlandı
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!