atıl işgücü
atıl işgücü

TÜİK’ten yeni bir işsizlik tanımı: “atıl işgücü”

TÜİK, 11 Mart'ta Ocak 2021 ayına ait işgücü istatistiklerini açıklamıştı. Ocak ayı verilerinde, daha önceki verilerde hiç görülmeyen bir kavramla karşılaşıldı.Yeni kavramın adı: "atıl işgücü".

TÜİK‘ in 11 Mart’ta açıkladığı  Ocak 2021 ayına ait işgücü istatistiklerinde, işsizlik bir önceki aya göre 0.4 puan azalarak 12.2 oldu. Kurumun istatistik verileri incelendiğinde, daha önce verilerde hiç karşılaşılmayan yeni bir kavram ile karşılaşıldı. “Atıl işgücü” kavramı pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. “İşsizlik oranının düşük çıkmasında bu yeni tanımın etkisi var mı?” sorusu kafaları kurcalamaya başladı. Peki, nedir bu atıl işgücü?

Atıl İşgücü Nedir?

Kısaca, AB’ye uyum amacıyla yayımlanan “geniş tanımlı işsizlik oranıdır” denebilir.

Geniş tanımlı iş gücü hesaplaması (atıl işgücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsıyor.

TÜİK, bu ay itibari ile ILO’nun 2013 yılında benimsediği kriterleri esas alan yeni işsizlik türlerini de ek olarak açıklamaya başladı. Bu yeni kavram da buradan geliyor.

Atıl İşgücü Artarken İşsizlik Nasıl Düştü?

Dar tanımlı işsizlik oranının düşüyor gözükmesinin temel nedeni bu hesaplama yöntemlerindeki farklılıktan kaynaklanıyor. Dar tanımlı işsizlik hesaplama yöntemi, zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsamıyor. Oysa geniş tanımlı iş gücü hesaplaması (atıl iş gücü oranı) zamana bağlı eksik istihdamı, ümitsiz işsizleri ve iş aramayıp çalışmaya hazır olanları kapsıyor. Bu yüzden dar tanımlı işsizlik düşüyor gözükürken geniş tanımlı işsizlik yüzde 30’a dayanmış durumda.

 

 

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
2
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
TÜİK’ten yeni bir işsizlik tanımı: “atıl işgücü”
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!