Suriye’deki ekonomik kriz yeni bir göç dalgasının habercisi mi?

On yıllık bir savaşın ardından, şu anda Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a yönelik en büyük tehdit ekonomik kriz gibi görünüyor. Ancak yakın tarihli bir toplantıda, ülkesinin aşırı sıkıntısına somut bir çözüm bulamayan Esad, krizin sorumlularını isyancı gruplar ve ülkesinin bir bölümünü kontrol eden yabancı devletler olarak gösteriyor.

suriye-göç

Ekonomik krizden bunalan Suriyelileri yeni bir isyan ve göç endişesi sardı.

Suriye televizyon kanalları, Suriyelilere ulaşılamaz yiyecek görüntüleri ile alay etmemek için yemek programlarını iptal etmeyi düşünüyor.

Yıkılan şehirlerin yeniden inşasını engelleyen, nüfusu fakirleştiren ve giderek artan sayıda Suriyeliyi yeterli yiyecek bulmak için mücadele eden ezici ekonomik kriz Esad hükümetini kara kara düşündürüyor.

Bu ay, Suriye Lirası, karaborsada dolar karşısında tüm zamanların en düşük seviyesine ulaştı, çalışanların maaşlarının değerini düşürdü ve ithalatın maliyetini yükseltti.

Suriyeli doktorlar düşen para birimi nedeniyle, artık ayda 50 dolardan daha az para kazandıklarını söylüyor. Doktorlar sendikası başkanı geçtiğimiz günlerde, Suriyelilerin kolay girişine izin veren, ancak hiçbiri güçlü bir ekonomiye sahip olmayan nadir ülkelerden birçoğunun çalışmak için yurtdışına, Sudan ve Somali’ye gittiğini söyledi.

Gıda fiyatları geçen yıla göre ikiye katlandı. Dünya Gıda Programı bu ay Esad hükümetini, Suriyelilerin yüzde 60’ının veya 12,4 milyon insanın aç kalma riski altında olduğu konusunda uyardı, bu şimdiye kadar kaydedilen en yüksek oran olarak kayıtlara geçti.

Suriyelilerin çoğu artık zamanlarının çoğunu yemeklerini pişirmek ve ısınmak için yakıt bulmaya ve ekmek almak için uzun kuyruklarda beklemeye ayırıyor. Elektrik kesintileri sürekli devam ediyor, bazı bölgeler günde yalnızca birkaç saat elektrik sağlanabiliyor.

Başta Türkiye olmak üzere Avrupa ülkelerine yeni bir göç başlangıcının habercisi görünen krizin diğer ülkeleri de etkileyeceği görünüyor.

Exit mobile version