Rover “Perseverance” Mars’a indi

Yedi aylık bir yolculuktan sonra, "Perseverance" Mars'a ulaştı. Rover Perseverance'nın Toprak örnekleri toplaması ve daha önceki mikroskobik yaşamın izlerini araması bekleniyor.

Rover-Perseverance

ABD uzay ajansı Nasa tarafından duyurulduğu üzere Rover Perseverance , Mars’a başarıyla indi. 2020 yılının Temmuz ayında Cape Canaveral uzay limanından fırlatılan araç, sahada hiç incelenmemiş Jezero Krateri adlı kuru bir gölde riskli bir manevra ile yere indi. İnişten kısa bir süre sonra, araç görüntüleri Dünya’ya göndermeyi başardı.

Kaliforniya, Pasadena’daki Jet Tahrik Laboratuvarı’ndaki operasyon yönetimi, NASA’nın tanımladığı gibi, uçuş kontrolörlerinin inişin programlandığı gibi gidip gitmediğini görmek için hazırlıklar yaptı. Araç, Mars atmosferine saatte 19.500 kilometre hızla girdi ve ardından bir paraşütle yavaşlatıldı. Roket tahrikli bir platform olan Sky Crane, altı tekerlekli gezgini yüzeyin hemen yukarısındaki Mars zeminine indirdi. İnişin başarılı olduğunun sinyalinin dünyaya ulaşması on bir buçuk dakika sürdü.

Yaklaşık 2,5 milyar dolara mal olan bu araç, yaklaşık sekiz yılda tasarlandı ve üretildi.

Aracın, Mars’taki önceki mikrobiyal yaşamın izlerini araştırmanın yanı sıra gezegenin iklimi ve jeolojisini araştırması bekleniyor. Küçük bir araba büyüklüğündeki kabaca 1.000 kilogramlık araç, diğer şeylerin yanı sıra, yedi bilimsel alet, 23 kamera, bir lazer ve sayısız NASA prömiyerine sahip: İlk kez mikrofonlar Perseverance ile Mars’a gönderiliyor. Avrupa Uzay Ajansı Esa ile ortaklaşa geliştirilen bir görev ve küçük bir helikopter ilk kez Mars’tan örnekleri dünyaya geri getirecek

Percy lakaplı araç plütonyumdan güç alıyor. İki metre uzunluğundaki kavrayıcı kolu ile delikler açması ve kaya örnekleri alması bekleniyor. Araç bu örnekleri bir tebeşir parçası büyüklüğünde üç ila dört düzine numune tüplere doldurulacak. Başka bir uzay aracı da örnekleri kendi aracı ile toplamak ve 2031 yılına kadar Dünya’ya getirmek için programlandı.

Perseverance, NASA’nın Mars’a getirdiği beşinci gezgin oldu.

En son 2012’de, Curiosity aracı gönderilmişti. Bununla birlikte, genel olarak, şimdiye kadar dünya çapında başlatılan tüm Mars görevlerinin yalnızca yarısından azı başarılı oldu. Geçtiğimiz hafta, önce Birleşik Arap Emirlikleri’nden ve ardından Çin’den gelen uzay araçları, gezegenin yörüngesine başarıyla gönderildi. Çin uzay aracı Tianwen 1’in inmesi iki ila üç ay içinde planlanıyor.

Exit mobile version