featured

EKDS ile tapu sahteciliğine son!

İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Türkiye'de yeni kullanılmaya başlanan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS) ile Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü idaresinde gerçekleşen tapu devir işlemlerinde yaşanan sahtecilik faaliyetleri son bulacak.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı, İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından koordine edilen ve Türkiye’de yeni kullanılmaya başlanan Elektronik Kimlik Doğrulama Sistemi (EKDS)  ile tapu sahteciliğinin tamamen son bulacağını ifade etti.

EKDS öncesinde, vatandaşların T.C. Kimlik Numarası Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün sistemine girilip kimlik bilgileri doğrulanmakta idi. EKDS ile vatandaşlar tapu devri öncesinde yeni kimlik kartları ile tapu dairelerine gidecek. POS cihazına takılan kimlik ve tapu dairesinde alınacak parmak izi nüfus veri tabanına girilerek eşleştirme yapılmak sureti ile kişi doğrulaması yapılmış olacak. Kişi doğrulaması ile tapuda sahtecilik dönemi sona ermiş olacak.

EKDS pilot uygulama olarak, Yenimahalle ve Çankaya Tapu Müdürlüklerinde başladı bile.

Tapu işlemlerinde hali hazırda vekaletler  Türkiye Noterler Birliği üzerinden; ticari devirlerde kişinin şirket temsilcisi olup olmadığı ise Ticaret Bakanlığı üzerinden entegre yazılımlarla doğrulanmakta.

Tapu ve Kadastro Genel Müdürü Mehmet Zeki Adlı yaptığı açıklama ile yeni sistemi tanıttı:

“İçişleri Bakanlığı ile yaptığımız görüşmeler çerçevesinde pilot uygulama başlattık. Ankara’da Yenimahalle Tapu ve Kadastro Müdürlüğümüz ile Çankaya Kadastro Müdürlüğümüzde şu anda pilot uygulama devam ediyor. Yeni kimlik kartlarımızda biyometrik vesikalık fotoğraf, parmak izimiz ve özel bir takım kişisel bilgiler var. Müdürlüğümüze gelen vatandaşlar, yeni kimlik kartlarını POS cihazı şeklindeki Kimlik Doğrulama Sistemine takıyor, parmak izini de alıyoruz ve otomatik olarak nüfustaki veri tabanına giriliyor. İşlem yapmak isteyen vatandaşın bilgileri sistemdeki verilerle karşılaştırılıyor. İşlem yapmak isteyen kişinin doğru kişi olup olmadığı sistemden teyit ediliyor. Doğrulanmış bilgilerin bize gelmesiyle tapuda sahteciliklerin önüne artık daha hızlı geçebileceğiz.”

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
vir_sl_
Virüslü
EKDS ile tapu sahteciliğine son!
Yeni gelişmelerden ilk siz haberdar olun.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Uygulamayı Yükle

Uygulamamızı yükleyerek içeriklerimize daha hızlı ve kolay erişim sağlayabilirsiniz.

Giriş Yap

ŞanlıTürk ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!